A Uzbekistan, dijous Plov
Així com nosaltres mengem paella, els uzbeks mengen Plov. És un magnífic plat d’arròs amb carn de xai, tot cuit amb el mateix greix del xai i oli, hi solen posar també una verdura semblant a la carbassa però que no vam aconseguir saber exactament que era i unes espècies molt característiques, que només olorant-ho ja saps de quin plat es tracta. Cada regió el fa una mica diferent i segons ells, el suc que queda al final fa un efecte afrodisíac als homes, sobretot el dijous que és el dia que es conceben mes nens.
El pa (nan) és essencial. Pel carrer, al mercat, a peu de carretera…a tot arreu hi ha venedors i venedores de pa i el mes normal és veure a la gent passejant amb un parell de nans a sota el braç. Són com tortells sense forat i decorats de mil maneres diferent. Val a dir que només amb un pa d’aquests tens un àpat solucionat.
En general anar al restaurant és barat, si no et demanes cervesa o cocacola, que segurament et valen més que qualsevol plat, però als mercats fan plats d’espaguetis, Shasliks (que són com pintxos), pollastre i moltes amanides…que obviament no vam tenir el gust de tastar.
Un parell de dies vam fer-nos la nostra pròpia teca. Vam anar al mercat a buscar la verdura i sorprenentment, ens la regalaven!!! Aquí les famílies acostumen a ser prou nombroses i per tant, a l’hora de comprar menjar la gent compra quilos de tomàquets, de cebes, de patates…em sembla que es devien quedar tant descol·locats quan nosaltres nomes volíem un tomàquet, una ceba i una albergínia que no sabien ni què cobrar-nos.
Altres plats que vam tastar van ser els laghman ( uns espaguetis llargs i gruixuts) i els Manthi (com uns saquets de pasta farcits de carn, ceba i patata).
Us pengem també les fotos de com fan les Samsa com una mena de saquets de pasta que enlloc de bullir-los els fan al foc.
I de postre, podeu triar entre la infinitat de galetes i pastissets o els millors melons del món. Bon profit!!!!
Deixa un comentari