Bé, potser el primer que s’ha d’aclarir es que no varem tindre ni temps ni recursos per probar totes les delicies que varem poder veure a les cartes dels restaurants de Ljubliana. D’alguna visita anterior i sobretot d’aquesta, podem dir que els eslovens son grans fent sopes. Sempre hi ha sopa al menu, i sopa bona i barata…evidentment de carn, de pasta, de peix o de verdura, sigui del que sigui bona i barata. A part, es menja carn estofada ( amb un noms complicats que no varem apuntar…grasso error!!), i son típiques unes mandonguilles gegants i una mena de pastis de carn també estofada….la cuina sembla d’influencia alpina, austriaca i italiana: vam veure que feien goulash, rissottos i evidentment pizzes i tot tipus de pasta…però el fastfood per excelencia a la zona (i pel que hem llegit a tota la zona balcànica) es el Burek! Es com una mena de pasta ,entre follada i de brioix, en forma de caracola, i plena de diferents coses, com formatge, carn, pizza, i fins i tot dolços, de poma i no sabem si quelcom més. Es un menjar bo i econòmic.
Per altra banda, fent una visita de rigor al mercat de Ljubjana, un mercat que munten a diari a la plaça, ens van sorprendre poquetes coses, la veritat. Una d’elles va ser el dispensador de llet fresca. Una màquina que et venia llet fresca, sense intermediaris, del ramader a la màquina, i de la màquina al consumidor….genial. La resta de productes, els habituals, fruita i verdura.
Com a últim apunt, ens va sorprendre molt gratament comprovar que en els bars allunyats del centre, allí on hi va la gent local, la cervesa de tirador valia igual tant si demanaves una canyeta com si demanaves mig litre….inclús varem fer una foto a la carta del bar perquè no ens ho podíem creure…a més una cervesa bona, i ben tirada…oh, quin plaer!
Deixa un comentari