VIETNAM

Carai! Toca escriure el menjar del Vietnam, i la qüestió es: per on començar? Simplement podríem dir que aquí el menjar es increïble. Sens dubte, l’estrella és el rollito. Si algun dia feu cap per aquest país no ho dubteu: proveu rollitos a cada lloc on pareu a fer un àpat, sempre són diferents i sempre estan boníssims. Són més petits que els que coneixem del xinos a casa, i en fan de fregits i de frescos. A part d’això hem de fer també menció als fideus (noodles) que poden ser de diferents tipus, d’arròs, grocs, fins, amples, fregits, amb sopa, i amb tot tipus de condiment: porc, pollastre, vedella, vegetals….uf! tot un món també, i a més, un plat que no sol fallar. Un altre puntal de la cuina vietnamita és la sopa o Pho, la mengen a tota hora, per esmorçar, per dinar, per sopar,etc. En general no té massa gust però la gràcia està en tots els condiments que hi posen. Ja sortint dels menjars convencionals, podem dir que a Vietnam, al igual que a Cambotja, es pot menjar de tot. Si fas una volta pel mercat local i trobaràs tota mena d’animals, normalment vius (fins i tot el peix el mantenen viu fins que el venen): serps, tortugues, i peixos d’allò més estrambòtics….de fet a Saigon (Ho Chi Min) vam fer un parell d’àpats a un restaurantet especialitzat en marisc i peix, i vam tastar un peix-cub (Box fish) molt curiós, però no exquisit. El que si ens va sorprendre van ser les navalles amb salsa agredolça i unes cloïses gegants amb salsa de cacauets.
Per altra banda les especialitats de Hoi An són els Cau Lao, uns fideus caldosos amb verdures, porc i morro fregit per sobre, la White rose, que venen a ser una mena
de bunyols fets al vapor i farcits de gambes, molt gustosos i els wonton fregits que seria una pasta semblant però fregiteta.
A tot arreu, amb la majoria de plats que demaneu us portaran la seva salsa corresponent al costat. I les salses solen ser realment ideals i molt encertades pel plat que toqui, és a dir, que el rollito o el que sigui ja es bò de per si, però si el suques a la salsa passa a ser increïble.
A les zones de muntanya, com a Dalat podreu menjar estofats de vedella , Beef Luk lak o sopetes que us faran entrar en calor ben aviat. Allí a Dalat per casualitat vam acabar convidats a una festa local i vam provar de primera mà el menjar tradicional cuinat a casa, i mira tu per on que no deixava de ser el mateix que podies tastar en qualsevol restaurantet del poble, vull dir, que sembla que aquí no hi ha” ni trampa ni carton”, que el menjar bò el trobaràs igual a casa d’algun que a la tauleta del restaurant local.
Un lloc curiós per visitar i menjar realment bé al Vietnam es troba a Hue, al bell mig del país. Allí trobareu el restaurant Lac Thien, on el seu amo, un senyor sord mut la mar de simpàtic, us servirà el millor menjar local per un preu increïble, i a més us obsequiarà amb un obridor d’ampolles fet per ell com a souvenir…és realment un lloc per visitar, i fa unes creps de xocolata i plàtan exquisides. Però aneu amb compte, doncs al costat del restaurant hi trobareu dos o tres llocs més amb el mateix nom i que us convidaran a entrar. Això també us passarà si visiteu el Little Hanoi (recomanat per la Cristina) un restaurantet de la capital on es menja també molt bé i molt barat (per ser la capital, que es més cara)…i és que a Vietnam ho copien tot, així que si un restaurant o un hotel surt a la Lonely Planet, al costat hi apareixen uns quants amb el mateix nom, i realment sembla que els deu funcionar i que deu ser legal, però bé, si tens la informació correcta segur que aterraràs a l’original.
Com a ultima recomanació, si us arribeu fins a Can Tho, al delta del Mekong, i visiteu algun dels mercats flotants, on no hi trobareu res turístic. És a dir,que la gent hi va a comprar fruita i verdura i no a vendre tonteries als turistes. No us deixeu de visitar alguna fabrica de noodles i veureu com dins d’una caseta d’allò més cutre, quatre persones poden fabricar milers de fideus de forma tradicional: bullen l’arròs, fan una pasta, couen la pasta en forma rodona gran i d’aquí en fan els fideus que ben frescos empaqueten amb fulla de plàtan. Es molt curiós, de veritat.
I res, realment a Vietnam, tant bon punt us assenteu a taula, demaneu qualsevol cosa del menú i de ben segur que l’encertareu.

Una resposta

  1. fan tan goig aquests menjars que

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: